Posted by: zvonimir | 15.09.2006

Ribičija

VRIJEME GRABEŽLJIVICA…

S dolaskom hladnijih dana uvjeti postaju sve pogodniji za ribolov grabežljivica, posebice traži li se svaka od njih na pravom mjestu i u pravom trenutku. Som je primjerice još uvijek vrlo aktivan rano ujutro u plićacima, grgeč se može loviti pred kraj jutra s mini kederima, a štuka i pastrvski grgeč poslije podne varaličarenjem na svim travnatim i zakrčenim mjestima. Smuđu je najbolje postaviti zamku navečer, a jegulji sa čekajućom tehnikom pred samu noć!

MJESTA RIBA GRABEŽLJIVICA: Iz godine u godinu, ribič se sistematski vraća na ono mjesto gdje je imao najviše uspjeha u ribolovu, no stvari se mijenjaju! Vrijeme je da se ode vidjeti kako je drugdje. Neki odlaze u inozemstvo, drugi jednostavno istražuju različite terene !

007-318.jpg
Ne smiju se zanemariti ni sva uobičajena mjesta: potopljena stabla, stupove mostova, nanose vode…

Pribor je sve učinkovitiji. Umjetne varalice su sve sofisticiranije. Ribiči stalno usavršavaju tehnike. Ipak, žale se na sve manji i manji ulov. Zaostaju li, možda, u znanju o ribama, njihovu načinu života, kretanju? Možda je vrijeme da im se izoštri smisao za vodu! Još pred nekoliko godina, grabežljivica je bilo toliko da su ribiči bez velikog napora imali lijepe ulove. Upotreba nove umjetne varalice, primjena nove tehnike bila je garancija lakog i sigurnog ulova makar se nalazili na mjestu gdje se ribari od davnina. Čovjek je takav da se navike ustaljuju. S druge pak strane, grabežljivice bježe od svojih progonitelja i udaljavaju se sve više od skupina ribiča. Trebaju se prilagođivati godišnjim dobima, temperaturi vode, snazi vodene struje, kretanju ribe harača… ali i intenzivnom ribolovu! Sići s utabane staze u ribolovu, kao i u životu, je rizično, ali često krije ugodna iznenađenja!

003-605.jpgZavoji na rijeci
U jesen više štuka slične veličine može dijeliti isto stanište. Ako su i male ribe u blizini, nerijetko se mogu ostvariti dva ili tri ulova na istom mjestu.

Zavoji na rijeci Specifičnost svih rijeka je neujednačena struja, katkad jaka, čak divlja, katkad slaba. Ona određuje ponašanje riba. Najbolji primjer za to su riječni zavoji. Obala s vanjske strane trpi eroziju što znači da su tu najdublja mjesta. Naprotiv, unutrašnjost zavoja je mjesto gdje se skupljaju nanosi otpali s uzvodne obale. Postoje tri različite zone. Obala u unutrašnjosti zavoja je plitka. Nanosi pogoduju rastu vodene trave, trstike, lopoča… Upravo ovdje, daleko od divljih struja, štuka stoji u zasjedi. Na suprotnoj obali, litica je izdubljena i grgeči zaposjedaju i najmanja skrovišta. Udubljenja veća ili manja, izbočeno korijenje stabala, svaka je šupljina zauzeta. Što se pak smuđa tiče, on se smješta tamo gdje su struje najjače, a dubina najveća. Somovi prelaze više puta na dan od duboke mirne zone do unutrašnje plitke obale zavoja gdje love.

002-115.jpgPješčane plaže

Pješčane plaže u jezercima, pješčarama i svim drugim malim vodenim površinama, grabežljivice, ovisno o godišnjem dobu, često mijenjaju mjesto. Ljeti ih velik porast temperature sili na točno određeni režim prehrane. Naprotiv, kraći dani, sunce niže na nebu i svježe noći čine ovaj tip vode vrlo zanimljivim. Hlađenje vode počinje od površine. Upravo na ovim plitkim mjestima, posebno na plažama, hrani se mlađ* prije zime. Štuka se smješta oko prvog dubokog mjesta u blizini koje zapreke. Nedaleko od obale ona vreba svoj plijen. Smuđ i grgeč provode najveći dio dana u dubinama. Sve manje i manje jedu račiće, a sve ih više zanima nova mlađ. I jedni i drugi, u grupi, izvode svoje operacije komandosa, zaokružuju čitava jata malih riba tjerajući ih sve do pijeska!

023-147.jpgVisoka jezerska dna

Som je Visoka jezerska dnaSmuđ se užasava sunca i velikog svjetla. U kanalima gdje zbog puteva za vuču nema vegetacije, dakle ni sjene, on se diže do površine u sjeni okomitih matalnih ploča s kojima se često oblažu strane kanala. Visoka jezerska dna najlakše se izlovljavaju u plovilu, a prepoznatljiva su po različitoj boji vode. Ona koja nas zanimaju, nalaze se u blizini velikih dubina, obično od 15 do 20 m. Vrh tog brežuljka, blizu površine vode, dakle i svjetla, u pravilu je prekriven vegetacijom što omogućava štuki da strpljivo čeka jata riba. Što se grgeča tiče, on se kao lift diže i spušta više puta na dan, ovisno o svjetlu. Treba ga tražiti između površine i 10 m dubine. Smuđevi imaju dosta neobično ponašanje za svoju vrstu. Njihova zona odmaranja je na 15 do 20 m dubine, u podnožju visokih dna. Ali, zona lova im je između dviju voda, između 10 m i površine vode. Kad se jedno jato malih riba nađe u okruženju usred ničega, nemaju nikakvu mogućnost da se skriju! Nemoguće je pobjeći u prostranstvu! Smuđevi to znaju iskoristitnajčešće u rijekama zimi po dnu, ali tijekom ostatka godine može loviti u vrlo plitkoj vodi.

004-577.jpgRazličite razine u kanalu

Smuđ se užasava sunca i velikog svjetla. U kanalima gdje zbog puteva za vuču nema vegetacije, dakle ni sjene, on se diže do površine u sjeni okomitih matalnih ploča s kojima se često oblažu strane kanala.Različite razine u kanalu Kanali su puni grabežljivica, ali se baš nema običaj tamo loviti. Istina je, treba biti ustrajan da se « odradi » pravac dug više kilometara. Jer ima li što pravilnije od kanala!? No pravilan ne znači da nema ribolovnih mjesta. Naprotiv, u ovom tipu vode, više nego igdje, grabežljivice se razmještaju na točno određena mjesta. Vodena vegetacija na rubovima omiljeno je stanište štuke. Grgeč će se oduševljeno zavući u prvu rupu, a dubina u sredini pripada smuđu. Grabežljivice međusobno dijele različite razine dna i ribič treba o tome voditi računa kad bira mjesto za lov. Štuku se može loviti i tako da se jednostavno ograniči pretraživanje po rubnom području. Ili suprotno tomu, da se jednim bacanjem postupno izvedu tri različite radnje: blizu dna na početku, zatim trzati, i na kraju plutati uz rub. Da bi se imalo uspjeha u kanalu, dobro je znati ove razine dna, no najvažnije je u to vjerovati i upornošću oduprijeti se iskušenju!

Mjesto gdje se miješaju različiti tipovi vode, je izvrsno u svim godišnjim dobima. To može biti zona u kojoj se rijeka susreće s mrtvim rukavcem, pješčarom ili pak pritokom. Različita boja vode omogućava na prvi pogled raspoznavanje ovog pokretljivog mjesta. Može se kladiti da je zauzeto! [Vidjeti arhive]

Advertisements

Responses

  1. Ja sam pobornik privrednog ribolova.Dinamit i evo ribe bez muke!


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: